Zážitky z Ruska: Pití vodky ve velkém a trenéři na infuzi – líčení hokejového cestovatele

Zážitky z Ruska: Pití vodky ve velkém a trenéři na infuzi – líčení hokejového cestovatele

41letý hokejista Laakkonen strávil většinu své kariéry ve finské lize, ale poslední dekádu se věnoval cestování. Hrál ve Švédsku, Kazachstánu, Rusku, Bělorusku, Francii, Polsku, Anglii, Rakousku, Norsku a Skotsku. Největší kulturní šok zažil v zemích bývalého Sovětského svazu.

V Rusku hrál druhou nejvyšší ligu VHL za tým Orsk. Podle Laakkonena bylo pití alkoholu mezi hráči tak rozšířené, že klub jim nařídil povinné snídaně i během volných dní, aby je udržel na uzdě. Hráči museli ráno vstávat a jít na stadion, až potom se mohli odpočívat. Laakkonen také zažil nechvalně proslulou „bázu“, kde hráči byli pod dohledem a nemohli ven. Občas se jim ale podařilo uplatit hlídkující babičku a utéct.

Laakkonen si také všiml, že problémy s alkoholem měli i samotní trenéři. Několikrát je viděl, jak dostávají infuze na ošetřovně kvůli kocovině. Laakkonen také kroutil hlavou nad situací v Kazachstánu, kde hrál za týmy Temirtau a Petropavl. Zažil dlouhé cesty autobusem, které se často zvrhly. Hráči si do sebe nalévali pivo a močili do lahví, protože v autobuse nebyl záchod a nezastavovalo se.

Laakkonen sám se do těchto pitek nezapojoval, protože není velkým fanouškem piva. Během své kariéry se dostal i do reprezentace, ale na velkém turnaji si nezahrál. V minulé sezoně hrál v nejvyšší britské soutěži za skotský tým Fife Flyers, kde patřil k nejproduktivnějším hráčům. Přestože mu je již 41 let, plánuje hrát dál, pokud najde uspokojivé angažmá.