Zdraví má prioritu. Štafeta čtvrtkařek musí počkat na olympijský limit.

Zdraví má prioritu. Štafeta čtvrtkařek musí počkat na olympijský limit.

Odstoupení Vondrové znamená velké komplikace zejména pro štafetu, která chtěla v Římě zabojovat o účast na olympijských hrách v Paříži.

Dlouhodobě nejlepší česká čtvrtkařka Vondrová se s dýchacími problémy potýkala už od štafetového mítinku na Bahamách, kde se na začátku května štafeta snažila na OH kvalifikovat marně.

Navzdory zdravotním problémům Vondrová závodila a na ME v pátek byla u šestého místa české smíšené štafety.

Do semifinále závodu na 400 metrů, kam byla nasazená, už na doporučení reprezentační lékařky Karolíny Velebové nenastoupí, protože má respirační obtíže spojené s horečkou.

„Mrzí mě, že Lada nebude startovat, ale zdraví je přednější,“ uvedl reprezentační šéftrenér Pavel Sluka.

Vondrová měla být oporou štafety čtvrtkařek, která by potřebovala vylepšit čas z Baham, aby mohla pomýšlet na účast pod pěti kruhy. Český výkon 3:27,76 minuty je o 47 setin pomalejší než čas Nigérie, která aktuálně drží poslední postupovou pozici.

Ke čtrnácti štafetám z Baham se přidají jen dvě kvarteta s nejrychlejšími časy. Nominační období se uzavře na konci června.

Štafeta čtvrtkařek čelí velkým komplikacím poté, co se dlouhodobě nejlepší česká čtvrtkařka Lada Vondrová rozhodla odstoupit z důvodu dýchacích potíží. Toto rozhodnutí má zásadní dopad zejména na štafetu, která měla ambice bojovat o účast na olympijských hrách v Paříži.

Problémy s dýcháním začaly Vondrové trápit již od květnového štafetového mítinku na Bahamách, kde se česká štafeta snažila neúspěšně kvalifikovat na olympijské hry. Přestože se s zdravotními obtížemi potýkala, Vondrová se stále snažila závodit a na nedávném Mistrovství Evropy obsadila šesté místo v české smíšené štafetě.

Avšak do semifinále závodu na 400 metrů, kde měla být nasazena, už na doporučení reprezentační lékařky nenastoupila kvůli respiračním problémům spojeným s horečkou. „Je mi líto, že Lada nebude startovat, ale zdraví je přednější,“ uvedl reprezentační šéftrenér Pavel Sluka.

Vondrová měla být klíčovou postavou české štafety čtvrtkařek, která by potřebovala vylepšit čas z Baham, aby mohla pomýšlet na účast na olympijských hrách. Český výkon 3:27,76 minuty je o 47 setin pomalejší než čas Nigérie, která momentálně drží poslední postupovou pozici.

K třinácti štafetám z Baham se přidají pouze dvě kvarteta s nejrychlejšími časy. Nominaní období se uzavře na konci června, což znamená, že česká štafeta bude muset najít náhradu za Vondrovou a bojovat o postup bez její opory. Zdravotní stav sportovců je vždy prioritou a doufejme, že se Lada Vondrová brzy uzdraví a vrátí se zpět do formy.