Zemřel další významný člen stříbrného hnutí v Chile ve věku 85 let – Adolf Scherer.

Zemřel další významný člen stříbrného hnutí v Chile ve věku 85 let – Adolf Scherer.

Dnes se budeme věnovat jedné z legend československého fotbalu, která bohužel nedávno zemřela. Jde o Dolfiho Scherera, nejlepšího střelce tehdejšího týmu na turnaji a člena klubu ligových kanonýrů. Za československý výběr odehrál 36 zápasů a vstřelil 22 gólů.

Dolfi Scherer žil od roku 1973 ve Francii, kde zemřel ve svém domě v St. Gilles v kruhu svých blízkých. O jeho úmrtí informoval Slovenský fotbalový svaz, který ho označil za jediného žijícího slovenského fotbalistu, který hrál ve finále mistrovství světa.

Na světovém šampionátu před 61 lety měl Scherer velký podíl na postupu do finále proti Brazílii. Gólem rozhodl čtvrtfinále proti Maďarsku (1:0) a dokonce dvakrát skóroval v semifinále proti Jugoslávii (3:1). Byl také členem bronzového týmu na mistrovství Evropy 1960 ve Francii.

Československý titul získal s Červenou hvězdou Bratislava v roce 1959. Během deseti odehraných sezón v nejvyšší domácí soutěži nastupoval také za bratislavský Slovnaft, Lokomotivu a VSS Košice. Ve Francii, kam později emigroval, působil v klubech Nimes Olympique a Olympique Avignonais.

V československé lize měl Scherer bilanci 260 utkání a 128 branek. S celkem 151 ligovými góly v kariéře patří do první dvacítky Klubu ligových kanonýrů.

Z 22 stříbrných medailistů z Chile žijí Jan Lála, Jozef Štibrányi, Josef Jelínek a Václav Mašek. Držitel Zlatého míče Josef Masopust, největší hvězda tehdejšího výběru, který ve finále podlehl Brazílii 1:3, zemřel v roce 2015.

Dolfi Scherer byl nejen skvělým fotbalistou, ale také dobrým člověkem. Jeho památka zůstane v srdcích fanoušků československého fotbalu navždy.