Zemřel fotbalový mistr Franz Beckenbauer ve věku 78 let.

Zemřel fotbalový mistr Franz Beckenbauer ve věku 78 let.

Franz Beckenbauer, jedna z největších fotbalových legend v historii, zemřel v neděli ve věku 75 let. Tato zpráva byla oznámena prostřednictvím prohlášení pro média, ve kterém bylo uvedeno, že Beckenbauer zemřel v klidu ve spánku obklopen rodinou.

Beckenbauer byl jednou z klíčových postav silné německé fotbalové generace na přelomu 60. a 70. let. Byl tahounem týmu Bayern Mnichov a s ním vyhrál čtyřikrát bundesligu a třikrát Pohár mistrů. S národním týmem Západního Německa si zahrál ve finále mistrovství světa v roce 1966 a o čtyři roky později dovedl tým k titulu na domácím šampionátu.

Beckenbauer byl známý svou elegancí a lehkostí pohybu, které nově definovaly roli libera. V roce 1972 vyhrál s národním týmem mistrovství Evropy a o čtyři roky později se pokusil o obhajobu titulu, ale ve finále podlehl Československu.

Po ukončení kariéry hráče zamířil Beckenbauer do USA, kde si zahrál za Cosmos New York spolu s další fotbalovou legendou Pelém. Po návratu do Německa získal ještě v roce 1982 německý titul s Hamburkem. Poté se začal věnovat trenérské kariéře.

Beckenbauer převzal německou reprezentaci po neúspěchu na mistrovství Evropy v roce 1984. Na mistrovství světa v roce 1986 dovedl tým až do finále, kde však podlehl Argentině s Diegem Maradonou. Na dalším šampionátu v roce 1990 se mu však podařilo získat titul mistra světa, čímž se stal druhým mužem v historii, který dokázal vyhrát titul jako hráč i trenér. Tuto úspěšnou kombinaci později napodobil i Francouz Didier Deschamps.

Vrchol Beckenbauerovy funkcionářské kariéry přišel v roce 2006, když se Německo stalo pořadatelem mistrovství světa. Tento šampionát byl nazýván „letní pohádkou“ a byl vrcholem Beckenbauerova úsilí. Bohužel, během tohoto šampionátu byl také zapleten do korupční aféry. Švýcarské úřady a etická komise FIFA vyšetřovaly Beckenbauera a další významné německé funkcionáře kvůli podezření z praní špinavých peněz.

Franz Beckenbauer zanechal nezapomenutelnou stopu ve světě fotbalu. Jeho úspěchy jako hráče, trenéra a funkcionáře ho řadí mezi největší osobnosti tohoto sportu. Jeho smrt je velkou ztrátou pro fotbalový svět, ale jeho odkaz bude žít dál.