Zemřel Mário Zagallo, nejlepší trenér světa a rekordní měnič dresů, Brazílie truchlí

Zemřel Mário Zagallo, nejlepší trenér světa a rekordní měnič dresů, Brazílie truchlí

Mário Zagallo, brazilská fotbalová legenda, zemřel ve věku 88 let. Zagallo byl jedním z nejvýznamnějších fotbalových trenérů a hráčů v historii Brazílie. Během své kariéry se podílel na čtyřech vítězstvích Brazílie na mistrovství světa – dvakrát jako hráč a dvakrát jako trenér.

Zagallo se narodil 9. srpna 1931 a začal hrát fotbal jako většina brazilských dětí – na ulici s kamarády. Jeho talent však neunikl pozornosti a postupně se vypracoval do brazilského národního týmu. V roce 1958 pomohl týmu vybojovat první zlatou medaili na mistrovství světa. O čtyři roky později se Brazílie opět stala mistrem světa, když ve finále porazila Československo.

Jako trenér vedl Zagallo brazilský tým k triumfu v roce 1970, který je považován za jeden z nejlepších týmů v historii fotbalu. V roce 1994 byl asistentem trenéra Carla Alberta Parreiry při dalším brazilském vítězství.

Zagallo hrál za Brazílii ve více než 30 zápasech a jako trenér vedl národní tým ve 154 utkáních. Vedl také brazilský tým během mistrovství světa v roce 1974, kdy skončili na čtvrtém místě, a v roce 1998, kdy prohráli ve finále s domácí Francií.

V roce 1997 byl Zagallo vyhlášen Mezinárodní federací fotbalových historiků a statistiků nejlepším trenérem světa. Byl také známý svou sbírkou 1500 dresů, které si vyměňoval s jinými hráči po zápasech.

Zagallo zanechal nezměrné dědictví brazilskému fotbalu a jeho úspěchy budou vždy pamatovány. Jeho vášeň a taktická vyspělost ho přivedly k mnoha úspěchům a jeho přínos pro brazilský fotbal je nepopiratelný.