Zemřel Stanislav Neveselý, manažer naganských šampionů, a český hokej je v žalu.

Zemřel Stanislav Neveselý, manažer naganských šampionů, a český hokej je v žalu.

Augustin Neveselý: Česká hokejová legenda

Augustin Neveselý je jednou z nejvýznamnějších postav českého hokeje. Narodil se v roce 1941 v obci Břilice u Třeboně a již od mládí projevoval svůj talent pro tento sport. Neveselý se proslavil jako hráč, trenér a manažer, a jeho přínos českému hokeji je nezapomenutelný.

Během své aktivní kariéry hrál Neveselý za dva významné kluby – pražskou Spartu a Duklu Jihlava. V první lize odehrál 168 utkání a vstřelil 33 branek. Jeho nezapomenutelným okamžikem byl gól v utkání Sparty proti Slovanu Bratislava v sezóně 1961/62. Tento gól rozhodl o mistrovském titulu, který získala Rudá hvězda Brno.

Po skončení hráčské kariéry se Neveselý stal trenérem. V Jihlavě získal osm ligových prvenství jako mladší trenér společně s Jaroslavem Pitnerem a další tři jako starší trenér s Jaroslavem Holíkem. Neveselý byl také členem Síně slávy českého hokeje.

Neveselý se také podílel na úspěších československé reprezentace. V roce 1985 asistoval Luďku Bukačovi při vítězství na mistrovství světa v Praze. O rok dříve se podílel na zisku stříbrných medailí z olympijských her v Sarajevu. V roce 1991 byl Neveselý hlavním trenérem československého týmu na mistrovství světa ve Finsku, kde tým obsadil šesté místo.

Neveselý se také podílel na úspěchu českého hokeje na olympiádě v Naganu v roce 1998, kde měl funkci manažéra týmu. Jeho přínos pro český hokej je neocenitelný a jeho jméno je spojeno s mnoha úspěchy a vítězstvími.

Augustin Neveselý je skutečnou legendou českého hokeje. Jeho vášeň, talent a oddanost tomuto sportu jsou inspirací pro mnoho mladých hráčů. Jeho jméno bude navždy žít v srdcích fanoušků a jeho příběh je důkazem toho, že s tvrdou prací a odhodláním lze dosáhnout velkých úspěchů.