Životní příběh „Létajícího Fin“ – od úspěchu na pódiu k pádu na dno vězení.

Životní příběh „Létajícího Fin“ – od úspěchu na pódiu k pádu na dno vězení.

Matti Nykänen, finská legenda skoků na lyžích, zemřel v únoru 2019 ve věku 55 let. Byl čtyřnásobným olympijským vítězem a šestinásobným mistrem světa, a mnozí ho považovali za nejlepšího skokana na lyžích všech dob.

Nykänen měl po skončení kariéry problémy s alkoholem, které ještě zvýraznila cukrovka, diagnostikovaná pár měsíců před smrtí. Byl známý svou ohromnou rychlostí a dynamickými schopnostmi, které se musel narodit. Byl také profesionálem každým coulem a vždy se snažil udělat maximum pro svou výkonnost.

Jeho největšími úspěchy byla zlatá medaile na olympijských hrách v roce 1988 v Calgary, kde suverénně ovládl jak malý, tak velký můstek. Přispěl také k prvenství finského týmu ve skokanské soutěži družstev. Na mistrovství světa získal devět medailí, včetně pěti zlatých. Čtyřikrát ovládl celkové hodnocení Světového poháru a s 46 vítěznými závody dlouho držel historický rekord.

Nykänen začal se skoky na lyžích ve 12 letech, předtím se věnoval hokeji, ale kvůli své drobné postavě se v něm neprosadil. Po propadáku na mistrovství světa v roce 1991 ztratil místo v finské reprezentaci a po několika neúspěšných pokusech o návrat v roce 1994 definitivně ukončil kariéru.

Po skončení sportovní kariéry se Nykänen věnoval hudbě a nazpíval dvě popová alba. Později se živil i jako striptér. V roce 2004 byl odsouzen k 26 měsícům vězení za to, že pod vlivem alkoholu pobodal nožem svého známého. Trest mu byl zkrácen na polovinu, ale kvůli týrání manželky na svobodě příliš dlouho nezůstal.

Nykänen musel kvůli finančním potížím prodat všechny své medaile, kromě toho se pětkrát rozvedl. Nicméně se mu podařilo vrátit se na můstky a v roce 2008 se stal veteránským mistrem světa. Tento úspěch zopakoval i o tři roky později v Harrachově, kde na malém můstku nenalezl ve své věkové kategorii konkurenci.

Nykänen byl velkým kamarádem Pavla Ploce, bývalého československého skokana na lyžích. Ploc ho popisoval jako člověka, který bez skákání nemohl žít. Finsko se s ním před pěti lety rozloučilo státním pohřbem.