Zkrácená doba Baráka, kontroverzní rozhodnutí sudího a napínavý závěr – Češi nedosáhli na senzaci v deseti.

Zkrácená doba Baráka, kontroverzní rozhodnutí sudího a napínavý závěr – Češi nedosáhli na senzaci v deseti.

Čeští fotbalisté v závěrečném třetím utkání skupiny F na mistrovství Evropy v Německu v dlouhém oslabení podlehli Turecku 1:2 a do vyřazovací fáze nepostoupili.

Svěřenci trenéra Ivana Haška hráli v Hamburku v klíčovém duelu na turnaji od 20. minuty bez vyloučeného Antonína Baráka a přesilovku v 51. minutě využil Hakan Calhanoglu. V 66. minutě srovnal Tomáš Souček, ale ve čtvrté minutě nastavení se trefil střídající Cenk Tosun.

Český tým se s mistrovstvím rozloučil s bilancí dvou porážek a remízy a ve skupině obsadil s jediným bodem poslední čtvrté místo. Na úvod turnaje prohrál s Portugalskem 1:2 a poté remizoval s Gruzií 1:1.

Národní celek podlehl Turkům i ve třetím vzájemném duelu na Euru, v letech 2008 a 2016 s nimi neuspěl rovněž v závěrečném rozhodujícím utkání skupiny o postup.

Reprezentanti neobhájili čtvrtfinálovou účast z minulého kontinentálního šampionátu, kde se představili ještě pod vedením trenéra Jaroslava Šilhavého. Český tým vypadl ve skupině na dvou z posledních tří mistrovství Evropy a teprve podruhé od rozdělení federace zakončil základní fázi turnaje bez vítězství.

Mistrovství Evropy ve fotbale v Německu:

Skupina F:

Hamburk: Česko – Turecko 1:2 (0:0)

Branky: 66. Souček – 51. Calhanoglu, 90.+4 Tosun. Rozhodčí: Kovács – Marinescu, Artene (všichni Rum.) – Kwiatkowski (video, Pol.). ŽK: Barák, Schick (mimo hřiště), Jaroš (mimo hřiště), Červ (mimo hřiště), Krejčí, Souček – Özcan, Yildiz, Yüksek, Günok, Calhanoglu, Cakir (mimo hřiště), Müldür, Akaydin, Kökcü, Ayhan, Güler (mimo hřiště). ČK: 20. Barák, 90.+8 Chorý (oba Česko). Diváci: 47.683.

Česko: Staněk (55. Kovář) – Holeš, Hranáč, Ladislav Krejčí II – Coufal, Provod (75. Lingr), Souček, D. Jurásek (81. M. Jurásek) – Barák, Hložek (55. Chorý) – Chytil (55. Kuchta). Trenér: Hašek.

Turecko: Günok – Müldür, Akaydin, Demiral, Kadioglu – Yüksek (63. Yokuslu), Özcan (46. Ayhan) – Güler (75. Tosun), Calhanoglu (87. Kökcü), Yildiz (76. Aktürkoglu) – Yilmaz. Trenér: Montella.

Čeští fotbalisté na letošním mistrovství Evropy v Německu skončili ve skupině F na posledním místě a do vyřazovací fáze nepostoupili. Klíčový zápas proti Turecku skončil pro český tým porážkou 1:2, přičemž hráči hráli od 20. minuty v oslabení po vyloučení Antonína Baráka.

Svěřenci trenéra Ivana Haška se snažili o vyrovnání, které se jim podařilo v 66. minutě díky gólu Tomáše Součka. Bohužel ve čtvrté minutě nastavení se střídající Cenk Tosun trefil a rozhodl tak o vítězství Turecka.

Český tým se loučí s mistrovstvím s bilancí dvou porážek a jednoho remízy. Na úvod turnaje prohrál s Portugalskem 1:2 a poté remizoval s Gruzií 1:1. Tím skončila cesta českých fotbalistů na letošním Euru.

Reprezentanti neobhájili čtvrtfinálovou účast z minulého kontinentálního šampionátu a ve skupině skončili na posledním místě. Český tým tak poprvé od rozdělení federace zakončil základní fázi turnaje bez vítězství.

Turecko porazilo Česko i ve třetím vzájemném duelu na Euru, stejně jako v letech 2008 a 2016. Český tým tak opět neuspěl v rozhodujícím utkání skupiny o postup.

Mistrovství Evropy ve fotbale v Německu tak pro český tým skončilo neúspěchem, ale hráči se budou muset rychle vzpamatovat a připravit se na další výzvy v budoucnu.