Zkušenost českého útočníka Bruins s hrůzným zážitkem a úpravou výstroje: Milimetry od tragédie.

Zkušenost českého útočníka Bruins s hrůzným zážitkem a úpravou výstroje: Milimetry od tragédie.

Jakub Lauko, český hokejový útočník hrající za Boston Bruins, nedávno zažil nepříjemnou situaci během zápasu proti Chicagu. Při souboji s obráncem Jarredem Tinordim mu brusle Jasona Dickinsona trefila oblast kolem levého oka. Lauko musel být odvezen do šatny se silně zakrváceným obličejem a dresem. Tato událost vyvolala velký rozruch a dokonce i soupeřova kabina byla zasažena šokem.

Dickinson, který nevědomky způsobil zranění, byl překvapen, když se dozvěděl, co se stalo. Ostatní hráči ho upozornili na to, že to byly jeho brusle, které Lauka zasáhly. Byla to nešťastná situace, protože Dickinson stál v kritickém okamžiku zády k českému hráči.

Po zjištění, že Lauko je relativně v pořádku, cítil Dickinson „nepopsatelnou úlevu“. Samotný Lauko byl také rád, že se zranění obešlo bez vážnějších následků. Měl frakturu dvou kostí kolem očního důlku a potřeboval sedm stehů, ale jeho oko zůstalo nepoškozené. Při ošetřování plakal a celá situace na něj měla velký vliv.

Během svého zotavování se Lauko setkal s dalším šokem, tentokrát ve formě tragické smrti amerického hokejisty Adama Johnsona. Ten byl během zápasu v britské lize zasažen bruslí soupeře do krku a lékařům se nepodařilo ho zachránit.

Tato událost vyvolala diskuzi o povinném nošení ochranných nákrčníků v hokeji. NHL zatím nenastolila žádné povinnosti, ale diskutuje o tom s hráčskými odbory NHLPA. Lauko se rozhodl nosit nákrčník sám od sebe, protože si uvědomil, jak velké riziko představuje hrát bez něj. Na tréninku Bostonu ho nosil jako jediný a nevadilo mu to.

Lauko také plánuje nosit ochranné zápěstí, protože je lepší být připravený než litovat. Věří, že nošení ochranných pomůcek je důležité a bude je používat po celou svou kariéru.

Lauko v aktuální sezóně stihl odehrát pouze šest zápasů a zatím nedosáhl na žádný bod. Doufá, že se mu to brzy podaří změnit. Na středečním tréninku Bostonu se ukázal s nákrčníkem a kvůli zotavujícímu se obličeji také s maskou.