Zlatý příběh Čáslavské začal, když Japonci byli uhranuti českou Verou a křičeli zděšením.

Zlatý příběh Čáslavské začal, když Japonci byli uhranuti českou Verou a křičeli zděšením.

Připomeňte si životní cestu legendární gymnastky včetně gesta, které v roce 1968 obletělo celý svět.

Věra Čáslavská byla jednou z nejvýznamnějších a nejúspěšnějších gymnastek v historii. Narodila se 3. května 1942 v Praze a od mládí projevovala talent pro gymnastiku. Své první úspěchy začala sbírat již v mládí a postupně se vypracovala na jednu z nejlepších gymnastek své doby.

Její neuvěřitelný talent a tvrdá práce ji dovedly až na olympijské hry, kde se stala legendou. V roce 1964 na olympijských hrách v Tokiu získala své první zlaté medaile a od té doby pokračovala ve sbírání medailí a úspěchů.

Největší okamžik ve sportovní kariéře Věry Čáslavské přišel v roce 1968 na olympijských hrách v Mexiku. Během ceremoniálu při předávání medailí za soutěž na bradlech, Věra Čáslavská protestovala proti sovětské okupaci Československa tím, že při poslechu sovětské hymny sklonila hlavu a naklonila ji k jedné straně. Toto gesto se stalo symbolem odporu a odvahy vůči totalitnímu režimu a Věra Čáslavská se stala hrdinkou mnoha lidí.

Celkem Věra Čáslavská získala během své kariéry 22 medailí na olympijských hrách, z toho 11 zlatých. Po skončení sportovní kariéry se angažovala v politice a bojovala za lidská práva a demokracii.

Věra Čáslavská zemřela 30. srpna 2016 ve věku 74 let, ale její odkaz a památka žijí dál. Je dodnes považována za ikonu gymnastiky a symbol odvahy a boje za spravedlnost.