Zpřesnění podmínek pro vstup Rusů u týmových sportů je nezbytné, tvrdí Rakušan

Zpřesnění podmínek pro vstup Rusů u týmových sportů je nezbytné, tvrdí Rakušan

Vláda České republiky se minulý týden zabývala situací ohledně účasti sportovců z Ruska a Běloruska na soutěžích v Česku. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) oznámil, že pokud sportovci nevystupují pod vlajkou Ruska nebo Běloruska a nenesou znaky Ruské federace spojené s okupací Ukrajiny, nebudou jim účast v soutěžích v Česku zakázána.

Vláda před týdnem souhlasila s udělením víz pro fotbalisty kazachstánského klubu Tobol Kostanaj, který tak mohl v Plzni nastoupit i s hráči z Ruska a Běloruska. Tým měl ve svém kádru tři ruské a jednoho běloruského fotbalistu, kteří původně do Prahy nepřiletěli. Spolumajitel klubu Alimžan Kaldijarov na Instagramu uvedl, že bez nich by Kostanaj nemohl k zápasu vůbec nastoupit.

Vláda v červnu schválila zákaz startu ruských a běloruských sportovců na českém území kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Bělorusko se sice do války aktivně nezapojilo, ale umožnilo Rusku podnikat útoky ze svého území. Podle výkladu Národní sportovní agentury platí nařízení jen pro reprezentanty svých zemí.

Podle ministra vnitra Jana Rakušana je důležité, aby vláda měla jasnou pozici a úkoly cizinecké policie. Nic by se nemělo změnit na dosavadní praxi ohledně individuálních sportovců, jako tomu bylo v případě ruských a běloruských tenistek před nedávným turnajem v Praze. Jednu z nich cizinecká policie na ruzyňském letišti nevpustila do Česka.

Ministr Rakušan uvedl, že bude diskutovat za svůj resort a ptát se, zda by se implementace praxe měla nějakým způsobem změnit. Především si myslí, že přísnost musí zůstat, ale musíme dbát na situace, kdy sem přijíždějí týmové sporty, aby vláda nemusela řešit takové situace ad hoc.