Způsob, jakým se v Česku daří, vzbudil úžas i u princezny Kate a tenistek.

Způsob, jakým se v Česku daří, vzbudil úžas i u princezny Kate a tenistek.

České tenisové talenty si získávají pozornost i za hranicemi. Nedávno se na večeři v rezidenci české velvyslankyně ve Velké Británii setkal šéf českého tenisu Ivo Kaderka s princeznou Kate, která se velmi zajímala o systém výchovy mladých tenistů v České republice. Kaderka princezně představil, jak je systém nastaven a jak se talentované hráčky a hráči postupně objevují a připravují ve střediscích řízených tenisovým svazem.

Český tenisový svaz již připravuje turnaje pro pětileté děti, které hrají na menším kurtu s menšími raketami. Postupně se odhalují talentovaní hráči a hráčky, kteří se připravují ve střediscích řízených svazem. Od 16 let mají nejtalentovanější hráči možnost trénovat v národních centrech v Prostějově a v pražských klubech Sparta a I. ČLTK. Kaderka zdůraznil, že Český tenisový svaz má špičkové odborníky a skvělé trenéry a musí poděkovat oddanosti českých rodičů.

Při přechodu z juniorské kategorie mezi dospělé je důležité, že čeští tenisté mohou sbírat body do světového žebříčku na turnajích ITF a challengerech doma v Česku. Kaderka upozornil, že Česká republika má až 800 příležitostí pro české hráče ročně, což je unikátní situace.

Odborníci po celém světě uznávají, že v České republice je nejlepší a nejdokonalejší systém celoplošné podpory mládežnického a juniorského tenisu. Čeští tenisté tak mají velký potenciál a naději na úspěch i v budoucnu.