Zraněný Hirt dostal anestetika a nemůže moc mluvit, ale bude pokračovat na Tour.

Zraněný Hirt dostal anestetika a nemůže moc mluvit, ale bude pokračovat na Tour.

Jediný český účastník „Staré dámy“ utrpěl zranění poté, co mu ještě před startem závodu při cestě z podpisové akce do týmového autobusu zachytil fanoušek popruhem z batohu za jeho řidítka.

Úvodní etapu dokončil s půlhodinovou ztrátou, poté Hirta ošetřil dentista a podle iDNES.cz má zuby fixované.

„Jan dostal anestetika, moc mluvit nemůže. Pokud nenastanou komplikace, bude v závodě pokračovat. Vypadá klidně,“ popsal mluvčí Hirtovy stáje Soudal-Quick Step Phil Lowe.

Třiatřicetiletý Hirt, který skončil v květnu osmý na Giru d’Italia, startuje na Tour podruhé. Má pomáhat belgické hvězdě Remcu Evenepoelovi, jenž dojel v úvodní etapě osmý. Hirt s bolavými zuby a rozřízlým rtem s půlhodinovou ztrátou na 162. místě.

„Dnešek byl pro něj vyloženě jen o přežití,“ řekl sportovní ředitel stáje Tom Steels. Incident stejně jako ostatní nechápal a zlobil se, že organizátoři nezvládli nápor diváků.

Z pódia, kde se jezdci před etapou vždy podepisují, se Hirt s kolegy z týmu vracel k týmovému autobusu. „Vtom někdo s batohem zachytil popruhem za jeho řidítka. Jan přes ně přepadl, letěl na asfalt a zlomil si dva přední zuby,“ popsal Steels. „Trochu jsme se vyděsili,“ dodal.

Dnes čeká peloton 200 kilometrů, druhá etapa vede z Cesenatica do Boloni.

Český cyklista Jan Hirt utrpěl zranění poté, co ho před startem závodu zachytil fanoušek popruhem z batohu za řídítka. Tento incident se stal při cestě z podpisové akce do týmového autobusu. Hirt dokončil úvodní etapu s půlhodinovou ztrátou a poté musel navštívit dentista, který mu fixoval zlomené zuby.

Mluvčí Hirtovy stáje potvrdil, že cyklista dostal anestetika a nemůže moc mluvit, ale pokud nenastanou komplikace, plánuje pokračovat v závodě. Jan Hirt, který nedávno skončil osmý na Giru d’Italia, startuje na Tour de France podruhé a má pomáhat svému týmovému kolegovi Remcu Evenepoelovi.

Sportovní ředitel týmu Tom Steels vyjádřil rozhořčení nad incidentem a nechápal chování diváků, kteří nezvládli nápor při podepisování na pódiu. Hirt se s bolavými zuby a rozřízlým rtem umístil na 162. místě s půlhodinovou ztrátou.

Druhá etapa Tour de France vede z Cesenatica do Boloni a cyklistům přinese 200 kilometrů trasy. Tým Jan Hirta doufá, že se cyklista brzy zotaví a bude schopen pokračovat v závodě bez dalších komplikací.