Zraněný šampion Gajser se vrací na trať v Lokti, Češi se také budou snažit získat body v MS.

Zraněný šampion Gajser se vrací na trať v Lokti, Češi se také budou snažit získat body v MS.

Motokrosový šampionát se vrací na evropské tratě po zastávce v Indonésii, kde startoval jen omezený počet jezdců. Tentokrát se závody konají na trati v Lokti, která je oblíbená mezi jezdci. Mezi přihlášenými je i šest českých reprezentantů.

Jedním z nejočekávanějších jezdců je tovární jezdec Hondy, Tim Gajser. Po dlouhé době se vrací do Grand Prix a je nadšený, že se může opět závodit a vidět své fanoušky. Přiznává, že byl trochu izolovaný během svého zotavování doma, a proto se těší na setkání s dalšími motokrosaři.

Na trati v Lokti se představí také čeští jezdci Petr Polák, Jakub Terešák, Rudolf Weschta, Jonáš Nedvěd, Daniel Mandys a Martin Venhoda. Zatímco Terešák letos ještě nedosáhl na body, Polák má na kontě 21 bodů a drží 29. místo v kategorii MX2. Nejlepší výsledky zaznamenal ve Francii a Německu, kde skončil v jedné z jízd na šestnáctém místě.

Letošní rok bude zajímavý díky novému systému bodování. Jezdci získávají body i za výsledky v kvalifikaci, takže každá Velká cena je hodnocena 60 body. To přinese ještě větší napětí do závodů a jezdci budou muset bojovat o každý bod.

Kromě závodů MXGP a MX2 se na trati v Lokti uskuteční také závody evropského šampionátu kategorie EMX2T pro dvoutaktní motocykly s obsahem do 250 ccm. Do těchto závodů se představí desítka českých jezdců v čele se zkušeným Petrem Bartošem, Michalem Bártou, Václavem Kovářem, Martinem Krčem nebo Vítězslavem Markem.

Motokrosový šampionát je v plném proudu a fanoušci se mohou těšit na další vzrušující závody. Průběžné pořadí ukazuje, že favority jsou momentálně španělský jezdec Jorge Prado v kategorii MXGP a italský jezdec Mattia Adamo v kategorii MX2.