Zvýšená pravděpodobnost postupu do finále a hledání druhé singlistky pro Kanadu

Zvýšená pravděpodobnost postupu do finále a hledání druhé singlistky pro Kanadu

České tenistky se letos pokouší získat první postup do finále týmové soutěže od svého triumfu v roce 2018. Kapitán Petr Pála věří, že mají větší šanci na úspěch než loni v Glasgow, kde Češky prohrály ve stejné fázi se Švýcarskem.

Před pátečním duelem o postup ze skupiny A s USA měl Pála jasno o startu Vondroušové, ale zvažoval, koho nasadí do první dvouhry na pozici dvojky. Vsadil na Kateřinu Siniakovou, která sice prohrála s Danielle Collinsovou, Češky ale nakonec vývoj otočily a vyhrály 2:1 na zápasy.

Američanky porazily Češky potřetí za sebou a podruhé v krátké době. V základní skupině a přímém souboji o postup do semifinále je zdolaly také minulý rok.

„Vloni jsme měli velkou radost, ale pak to bylo strašně těžké, aby se holky dostaly z euforie do stavu, že hrají hned druhý den další zápas. Teď jsme naštěstí neskončili tak pozdě. Mohli bychom být v sobotu v lepším rozpoložení. Teď jen správně vybrat dvojku, abychom ten první zápas vyhráli,“ uvedl Pála.

Předpokládá, že Kanaďanky budou mít na pozici jedničky znovu finalistku US Open z roku 2021 Leylah Fernandezovou. Roli dvojky dosud plnila osmnáctiletá Marina Stakusicová. Tým kapitánky Heidi El Tabakhové vyhrál v Seville všechny zápasy, v základní skupině C porazil Španělsko i Polsko 3:0. Nominaci oznámí kapitáni hodinu před zápasem, který by měl začít nejdříve v 16:00 po úvodním semifinále mezi Itálií a Slovinskem.

„Je dobré vyhrát první bod, protože ‚Maky‘ s Fernandezovou bude mít těžký zápas. Debl byl proti USA těžký, ale od holek skvělý. Neznamená, že když ho vyhrály teď, tak uspějí i v sobotu, i když šance je velice slušná. Chtělo by to vyhrát první zápas a pak by na ‚Maky‘ neležela taková tíha,“ řekl Pála.

S jednadvacetiletou Fernandezovou se na okruhu WTA utkala v říjnu dvakrát Siniaková. V Hongkongu byla ve finále úspěšnější Kanaďanka, o týden později v Nan-čchangu uspěla rodačka z Hradce Králové. „Oba zápasy jsem viděl, bylo to strašně maso. Skvěle se hýbe, snaží se hrát rychle u lajny a je levačka. Pro ni i ‚Maky‘ to bude trochu jiný zápas,“ podotkl Pála.

Češky jsou v semifinále podruhé za sebou. Na triumf v novém formátu soutěže, který platí od roku 2021, zatím čekají. Napos