Britský tým dramaticky ovlivnil průběh Tour, když nekonečný had znovu dobyl „Bastilu“.

Britský tým dramaticky ovlivnil průběh Tour, když nekonečný had znovu dobyl „Bastilu“.

Etapa na den dobytí Bastily patří vždy k tomu nejlepšímu z Tour de France. Letošní třináctá etapa zavedla peloton na atraktivní vrchol Grand Colombier.

Tour de France je jedním z nejprestižnějších a nejtěžších cyklistických závodů na světě. Každý rok přitahuje pozornost milionů fanoušků po celém světě a nabízí neuvěřitelné sportovní výkony a dramatické okamžiky. Jednou z nejvýznamnějších etap je právě ta, která se koná na den dobytí Bastily.

Den dobytí Bastily je francouzský národní svátek, který připomíná události z roku 1789, kdy byla dobyta Bastila, věznice a symbol královské moci. Tato událost je považována za významný milník ve francouzské revoluci a znamenala začátek pádu monarchie.

Každoročně se Tour de France snaží připomenout tuto historickou událost prostřednictvím jedné z etap. Letošní třináctá etapa byla plánována tak, aby se konala právě na den dobytí Bastily. Trasa vedla na vrchol Grand Colombier, který je jedním z nejatraktivnějších vrcholů v Alpách.

Grand Colombier je horský masiv v Jura, který se tyčí nad francouzským regionem Rhône-Alpes. Vrchol dosahuje výšky 1 501 metrů nad mořem a nabízí nádherné výhledy na okolní krajinu. Je oblíbeným cílem cyklistů a turistů, kteří sem přicházejí za krásnou přírodou a výzvou zdolat strmé stoupání.

Třináctá etapa Tour de France byla pro cyklisty velkou výzvou. Trasa zahrnovala několik náročných stoupání a sjezdů, které prověřily jejich fyzickou kondici a technické dovednosti. Závodníci museli čelit strmým stoupáním s průměrným sklonem až 10 % a sjezdům, které vyžadovaly rychlost a zručnost.

Vítězem třinácté etapy se stal slovinský cyklista Tadej Pogačar, který je považován za jednoho z nejtalentovanějších mladých jezdců současnosti. Pogačar dokázal zdolat Grand Colombier s přehledem a získal tak důležité body do celkového hodnocení.

Etapa na den dobytí Bastily je vždy jednou z nejatraktivnějších a nejnapínavějších etap Tour de France. Připomíná historickou událost a zároveň poskytuje cyklistům výzvu a možnost ukázat své schopnosti. Fanoušci se mohou těšit na další dramatické okamžiky a neuvěřitelné sportovní výkony v dalších etapách tohoto prestižního závodu.