Vingegaard získává další titul na Tour, Pogačar vyhrává závěrečný spurt v Paříži

Vingegaard získává další titul na Tour, Pogačar vyhrává závěrečný spurt v Paříži

Jonas Vingegaard, dánský cyklista, se v 20. etapě Tour de France sice prohrál spurterský souboj se svým největším rivalem Tadejem Pogačarem, ale stále si udržuje bezpečný odstup za celkovým vítězstvím. Pogačar, dvojnásobný šampion Tour, si po trápení v předchozích etapách připsal druhé místo ve 110. ročníku závodu. I když nedokázal ohrozit Vingegaarda, dokázal snížit odstup na 7 minut a 29 sekund díky bonusovým sekundám za vítězství v poslední horské etapě. Druhé místo v této etapě vybojoval Rakušan Felix Gall.

Pogačar se po dlouhém souboji o celkové vítězství od Vingegaarda odpoutal až v úterní časovce a následující den v královské etapě. Ve stoupání na poslední vrchařskou prémii se oba favorité postupně dotáhli na všechny účastníky úniku. Pogačarovi se žádný z jeho nástupů nepovedl, ale společně s Gallem pokračovali až do cíle. Na posledních pět kilometrů se do vedoucí skupiny dotáhli i bratři Adam a Simon Yatesovi, a právě Adam Yates pomohl Pogačarovi rozjet poslední spurt. Vingegaard na jeho nástup nestačil a na cílové čáře se před něj ještě těsně prosmýkl Gall.

Simon Yates se díky čtvrtému místu posunul na stejnou pozici za svým bratrem i v celkovém hodnocení. Dosud čtvrtý Španěl Carlos Rodríguez dnes nabral manko 52 sekund.

Ital Giulio Ciccone si již v polovině etapy zajistil puntíkatý dres pro nejlepšího vrchaře. Zelený dres za bodovací soutěž má na dosah vítěz čtyř etap Jasper Philipsen z Belgie.

Nedělní závěrečná etapa s cílem v Paříži má ceremoniální charakter, o etapové vítězství se závodí až v závěrečných kilometrech na Champs-Élysées.

Výsledky 20. etapy Tour de France (Belfort – Le Markstein Fellering, 133,5 km):

1. Pogačar (Slovinsko/SAE Team Emirates) 3:27:18, 2. Gall (Rakousko/AG2R-Citroën), 3. Vingegaard (Dánsko/Jumbo-Visma), 4. S. Yates (Velká Británie/Jayco-AlUla) všichni stejný čas, 5. A. Yates (Velká Británie/SAE Team Emirates) -7, 6. Barguil (Francie/Arkéa-Samsic) -33.

Průběžné pořadí: 1. Vingegaard 79:16:38, 2. Pogačar -7:29, 3. A. Yates -10:56, 4. S. Yates -12:23, 5. Rodríguez (Španělsko/Ineos Grenadiers) -12:57, 6. Bilbao (Španělsko/Bahrajn Victorious) -13:27.