Hromadný pád přerušil průběh Alpské etapy Tour de France, což vyžadovalo obnovení závodu.

Hromadný pád přerušil průběh Alpské etapy Tour de France, což vyžadovalo obnovení závodu.

Obhájce prvenství na Tour de France, Tadej Pogačar, a jeho hlavní soupeř Jonas Vingegaard, se v poslední horské etapě dostali do čela závodu díky svým výkonům v horské prémii. Vingegaard získal bonus za vítězství v této prémii a díky tomu se dostal do vedení o jedinou sekundu před Pogačarem.

Během závěrečného stoupání na Col de Joux Plane se Pogačar a Vingegaard odpoutali od ostatních jezdců. Pogačar se pokusil předjet Vingegaarda, ale ten ho dokázal udržet za sebou a dojel na vrchol první. Tímto výkonem si Vingegaard zajistil tři bonusové sekundy nad Pogačarem.

Na dlouhém sjezdu ještě oba jezdce předjel mladý Rodríguez, který si díky svému premiérovému etapovému vítězství zajistil třetí místo v celkovém pořadí před Australanem Jaie Hindleym. Pogačar se v souboji o druhé místo v etapě a dvě bonusové sekundy dokázal prosadit.

Etapu poznamenal hromadný pád asi třiceti jezdců na kluzké silnici krátce po startu. Závod byl přerušen a po asi dvacetiminutové pauze restartován. Mezi zraněnými jezdci byli i Hindley, Antonio Pedrero a Louis Meintjes, kteří museli být převezeni do nemocnice a jejich účast na Tour skončila. Další jezdci potřebovali na místě opravit své menší rámy.

Tímto výsledkem se Pogačar upevnil ve vedení celkového pořadí a Vingegaard se posunul na druhé místo. Oba jezdci tak budou bojovat o vítězství v poslední etapě a o konečné umístění na Tour de France.