Komise vyřadila sudího Orla a odmítá zveřejnit důvody, žádá Tvrdík

Komise vyřadila sudího Orla a odmítá zveřejnit důvody, žádá Tvrdík

Rozhodčí Orel a Horák se opět dostali do středu pozornosti poté, co byli vyřazeni z nedělního utkání mezi Slavií a Zlínem. Orel byl asistentem videorozhodčího, zatímco Horák byl asistentem hlavního rozhodčího. Toto nebylo jejich první setkání v této sezóně, protože se také setkali při zápase mezi Ostravou a Slováckem, kde Horák působil jako druhý asistent a Orel jako videorozhodčí.

Zatím není jasné, zda tyto vyloučení souvisí s některým z těchto utkání. Mohou se také týkat zápasu mezi FS Riga a Sabahem ve 2. předkole Konferenční ligy, který sudí řídili 26. července.

Komise rozhodčích prohlásila, že rozhodčí porušili interní nařízení a etický kodex pro profesionální soutěže. Komise však nezveřejnila žádné další informace ohledně tohoto opatření.

Tato situace se však nelíbí šéfovi Slavie Jaroslavu Tvrdíkovi, který požaduje, aby komise rozhodčích transparentně vysvětlila své poslední kroky. Tvrdík také napsal na Twitter, že fotbal nemůže fungovat takto.

Etický kodex rozhodčích byl zaveden komisí pod vedením nového předsedy Libora Kovaříka, který nahradil Radek Příhodu od této sezóny. Kodex popisuje zásady chování rozhodčích před zápasem, během něj a po něm. Také stanovuje hranici střetu zájmů a povolené a nepovolené kontakty mezi rozhodčími a zástupci klubů. Porušení kodexu je disciplinárním prohřeškem.

Rozhodčí Orel je jedním z nejzkušenějších rozhodčích na současné profesionální listině. Odřídil 124 zápasů jako hlavní rozhodčí a ve 62 zápasech působil jako videorozhodčí. V lize debutoval již v sezoně 2011/12 a letos se účastnil všech tří kol.

V minulosti se Orel dopustil několika chyb a byl omezen ve svých delegacích. V sezoně 2019/20 musel vynechat téměř celý podzim, během kterého působil jako videorozhodčí. Sedmašedesátiletý Horák debutoval v lize v sezoně 2016/17 a jako asistent se účastnil 98 zápasů, zatímco ve 39 zápasech působil jako asistent videorozhodčího.