Zápas Plzně v Boleslavi odložen kvůli EKL; tým se nezúčastní po návratu z Kazachstánu

Zápas Plzně v Boleslavi odložen kvůli EKL; tým se nezúčastní po návratu z Kazachstánu

Evropské poháry jsou jednou z nejprestižnějších fotbalových soutěží na světě a každý klub se snaží dostat co nejdále. V letošní sezóně přinesla Liga fotbalových asociací (LFA) novinku, která má pomoci klubům v boji o postup do skupinové fáze evropských pohárů.

Novinkou je možnost odložení utkání 6. kola bez souhlasu soupeře. Dříve bylo nutné, aby se kluby dohodly se soupeřem a vedením soutěže na odložení zápasu. Nyní si toto právo může vyžádat sám účastník závěrečného předkola. Tato změna má pomoci klubům, které mají nabitý program a potřebují si odpočinout před důležitým evropským utkáním.

Jedním z českých klubů, který se letos účastní evropských pohárů, je Viktorie Plzeň. Ve třetím předkole Evropské konferenční ligy (EKL) porazila na Maltě tým Gzira 2:0 a postoupila do závěrečného předkola. V něm se utká s kazachstánským týmem Tobol Kostanaj. První zápas se odehraje v Kazachstánu a následně se týmy utkají i v Mladé Boleslavi.

V minulém ročníku si Plzeň nechala odložit ligové utkání během kvalifikace evropských pohárů. Tehdy to však bylo kvůli pravidlům, která stanovují minimální dobu mezi zápasy. Slavia Praha si zase nechala odložit ligový zápas během předkola Ligy mistrů kvůli problémům s letadlem při návratu z Budapešti.

Kromě Plzně se ve čtvrtém předkole evropských pohárů představí i další pražské kluby – Sparta a Slavia. Ty budou bojovat o účast v Evropské lize. Sparta se utká s týmem AEK Atény, zatímco Slavia narazí na Zorju Luhansk.

Tato novinka LFA je zajímavým krokem, který umožňuje klubům lépe plánovat své zápasy a mít více času na přípravu před důležitými evropskými utkáními. Doufejme, že české kluby v evropských pohárech uspějí a dostanou se co nejdále.