Vliv pražské Dukly na britskou hudební scénu

Vliv pražské Dukly na britskou hudební scénu

Dukla Praha: Armádní klub s bohatou historií

Dukla Praha je fotbalový klub s bohatou historií, který vznikl jako klub pozemního vojska Československé lidové armády. Za dobu své existence prošlo tímto armádním celkem mnoho významných hráčů, mezi které patří například Josef Masopust, Ladislav Vízek, Zdeněk Nehoda, Pavel Nedvěd a další.

Klub se může pochlubit jedenácti ziskem československého ligového titulu a devíti vítězstvími v československém poháru. Dnes hraje druhou nejvyšší českou soutěž, Fortuna národní ligu. Domácí zápasy odehrává na stadionu Juliska v pražských Dejvicích, který vlastní Armáda ČR. Klubové barvy jsou červená a žlutá.

Dukla Praha byla dlouhou dobu spojována s povinnou vojenskou službou, díky čemuž získávala talentované mladé fotbalisty. Někteří hráči nastupovali do klubu již jako hotoví fotbalisté, jiní se zde rozvíjeli a po návratu z vojny se stali oporami svých klubů.

Až po pádu komunistického režimu se Dukla stala čistě civilním týmem. Předtím však těžila ze svého postavení vojenského klubu, což jí umožňovalo snadněji získávat nejlepší hráče. Název klubu se v průběhu let několikrát měnil, až se ustálil na současném FK Dukla Praha.

Klub má na svém kontě různé rekordy. Nejlepším střelcem v historii Dukly je Zdeněk Nehoda s 124 góly. Legendární fotbalista Josef Masopust strávil v Dukle 16 let a v roce 1962 získal ocenění Zlatý míč UEFA pro nejlepšího evropského fotbalistu.

Duklu Praha proslavila i britská hudební skupina Half Man Half Biscuit, která v roce 1986 vydala píseň „All I Want For Christmas Is A Dukla Prague Away Kit“ (Vše, co chci k Vánocům je venkovní dres Dukly Praha).

O klubu byl natočen také dokumentární film s názvem „Hrdý na svůj klub“ režiséra Luděka Svobody. Tento film mapuje šest dekád fotbalové historie Dukly Praha a jejího vývoje, včetně vrcholů a pádů.

Dukla Praha si připomíná slavná vítězství nad Stuttgartem a brazilským Santosem, ale i obtížné období 50. let a novodobou historii, kdy hrála pouze pražský přebor. Ve filmu vystupují slavní hráči, jako například Ivo Viktor, Ladislav Vízek, ale i Pavel Nedvěd a mnoho dalších. Role vypravěče se ujal Ondřej Vetchý.