Pražská Sparta bude muset zaplatit vysokou pokutu za incident ve fotbalovém derby. Hráč Chorý měl být vyloučen za hlavičku na Sörensena.

Pražská Sparta bude muset zaplatit vysokou pokutu za incident ve fotbalovém derby. Hráč Chorý měl být vyloučen za hlavičku na Sörensena.

Sparťanští a slávističtí fanoušci se provinili během derby pražských „S“ v 9. kole ligy. Sparťané vhodili pyrotechniku mezi sedící fanoušky a založili požár na toaletách, zatímco Slávisté rozvinuli choreo s vulgárním nápisem na adresu soupeře a vhazovali předměty na trávník.

Disciplinární komise považuje chování fanoušků za hrůzostrašné a rozhodla se udělit vysoké tresty, které odpovídají závažnosti jejich chování. Sparťané dostali nejvyšší pokutu pro klub, kterou disciplinárka udělila. Předseda komise Richard Baček uvedl, že takové chování fanoušků nelze označit jinak než naprosto nechutným a odporným činem.

Sparťanští fanoušci se provinili ještě více, když poničili toalety a založili požár uvnitř stadionu, což vedlo k vážnému poškození zázemí pro hostující fanoušky. Slávisté byli trestáni především za nezvládnutí pořadatelské služby, která nezabránila vhazování předmětů na hrací plochu, a za použití vulgárního chorea.

Zápas, který skončil remízou 1:1, byl provázen velkými emocemi. V 88. minutě došlo k potyčce, po které byli vyloučeni oba kapitáni. Disciplinární komise již v minulém týdnu udělila tresty hráčům Janu Bořilovi a Ladislavu Krejčímu ze Slávie, asistentovi domácího trenéra Pavlu Řehákovi a vedoucímu hostujícího mužstva Miroslavu Barankovi.

V dalším druholigovém utkání s Vlašimí byl udělen vysoký trest kustodovi Kroměříže Ivu Světlíkovi za hrubé nesportovní chování. Tomáš Chorý z Plzně v utkání proti Spartě udeřil hlavou do spánku domácího hráče Asgera Sørensena, ale disciplinární komise nemohla zahájit řízení, protože rozhodčí nedosoudil žádný trest a ke zranění nedošlo.

Disciplinární komise se snaží chránit zdraví hráčů a dodržovat pravidla. V případě zákroku Tomáše Chorého však nemohla jednat, protože nedošlo k administrativnímu pochybení rozhodčího a zákrok neměl vážné následky. Komise není oprávněna přezkoumávat rozhodnutí rozhodčích.

Tato rozhodnutí vyvolala kritiku mezi fanoušky, ale jsou v souladu s pravidly a rozhodovací praxí ve světovém fotbale, disciplinární komisí UEFA a článkem 9 disciplinárního řádu UEFA.