Kouč Bohemians vyjádřil názor na soft penalty po prohře na Spartě.

Kouč Bohemians vyjádřil názor na soft penalty po prohře na Spartě.

Stoper „Klokanů“ Matěj Hybš ve vápně postrčil zezadu útočníka Jana Kuchtu, který okamžitě padl k zemi. Rozhodčí Marek Radina po chvíli váhání nařídil k nelibosti Bohemians penaltu, kterou proměnil Veljko Birmančević.

Hybšův faul vyvolal rozporuplné reakce. Trenér Veselý se domníval, že šlo o „soft penalty“, které by neměly být odpískávány. Naopak Kuchta a experti v televizním studiu se shodli na tom, že šlo o jasný faul.

Kuchta v rozhovoru pro stanici O2 TV uvedl, že se díval na míč a neviděl, kdo do něj vrazil. Tvrdil však, že šlo o jasný faul. Experti Antonín Rosa a Jakub Podaný se s ním ztotožnili a označili Hybšův pohyb za netaktický.

Trenér Sparty Brian Priske se k situaci vyjádřil na tiskové konferenci a uvedl, že sice neviděl incident v opakovaných záběrech, ale zvenku to vypadalo jako jasná penalta.

Nakonec Sparta zvítězila 2:0, přestože se do pokutového kopu herně trápila a nevypracovala si žádnou výraznou příležitost.

Celá situace ukazuje, že rozhodčí vždy budou mít těžký úkol rozhodnout, zda šlo o faul či nikoliv. Názory na sporné situace se budou vždy různit, a to jak mezi hráči a trenéry, tak i mezi fanoušky a expertními komentátory.