Útok v Paříži v místech, kde má začít olympiáda, vyvolal obavy o nedostatek alternativního plánu.

Útok v Paříži v místech, kde má začít olympiáda, vyvolal obavy o nedostatek alternativního plánu.

V sobotu večer kolem 21:00 došlo k útoku na německé turisty nedaleko Eiffelovy věže v Paříži. Útočník nožem zabil jednoho Němce narozeného v roce 1999, zatímco jeho manželka vyvázla bez zranění. Poté napadl ještě staršího Francouze a anglického turistu, kterého udeřil kladivem do oka. Podezřelým z tohoto činu je šestadvacetiletý Francouz, který se ve videu zveřejněném na sociálních sítích přihlásil k teroristické organizaci Islámský stát. Při zadržení útočníka, který při útoku volal „Alláhu akbar“ (Bůh je velký), byl použit taser.

Místo útoku je plánováno pro unikátní slavnostní zahájení Olympijských her, které se tentokrát bude konat mimo stadion. Na březích Seiny se očekává přítomnost stovek tisíc fanoušků. Přestože neexistuje žádný plán B, organizátoři nehodlají kvůli bezpečnostním důvodům od této myšlenky ustoupit. Ministryně Oudeaová-Casteraová ujistila, že mají kapacity zajistit bezpečnost této akce. Doprovodný program a detaily bezpečnostních opatření budou zveřejněny později.

Podle francouzského ministra vnitra Géralda Darmanina selhala psychiatrická péče v případě útočníka. Podle politika měl být pod psychiatrickým dozorem, ale lékaři označili jeho stav za zlepšený. Francouzská policie byla s útočníkem seznámena jako s radikálním islamistou íránského původu s psychickými problémy. V roce 2016 byl odsouzen za přípravu jiného útoku a strávil ve vězení čtyři roky. Dříve byl také v péči psychiatrů.

V říjnu se matka podezřelého obrátila na francouzské úřady s obavami o chování svého syna.