Rusko neúspěšné v odvolání proti suspendaci z MOV před sportovním soudem

Rusko neúspěšné v odvolání proti suspendaci z MOV před sportovním soudem

Ruský olympijský výbor byl nedávno suspendován po schválení přijetí sportovních organizací z okupovaných oblastí Ukrajiny. Toto rozhodnutí bylo učiněno Mezinárodním olympijským výborem (MOV), který tvrdí, že tímto krokem Rusko porušilo olympijskou chartu.

Svazy z Doněcké, Chersonské, Luhanské a Záporožské oblasti spadají pod Ukrajinský olympijský výbor, a tedy jejich přijetí do ruského olympijského výboru je v rozporu s pravidly MOV. Tím pádem má Rusko pozastavené členství a nedostane finanční podporu od MOV.

Ruský olympijský výbor se pokusil zvrátit toto rozhodnutí u sportovní arbitráže, avšak byl neúspěšný. Nyní má třicet dní na to, aby se odvolal k federálnímu švýcarskému soudu.

Suspendace ruského olympijského výboru nemá vliv na účast ruských sportovců na olympijských hrách v Paříži. MOV již dříve vyzval k vyloučení Ruska a Běloruska ze všech soutěží po invazi na Ukrajinu, ale loni bylo oznámeno, že jednotlivci mohou startovat jako neutrální sportovci.

Toto rozhodnutí MOV je dalším krokem ve snaze udržet sport oddělený od politiky a dodržovat pravidla a hodnoty olympijského hnutí. Je důležité, aby sportovní organizace dodržovaly pravidla a respektovaly územní celistvost ostatních zemí.