Jonas Vingegaard exceluje v časovce a předvádí suverénní výkon na Tour de France

Jonas Vingegaard exceluje v časovce a předvádí suverénní výkon na Tour de France

Dánský cyklista Jonas Vingegaard překvapil všechy svým výkonem v 16. etapě Tour de France. Na časovce o délce 22,4 km si připsal své třetí etapové vítězství v kariéře a posunul se na první místo celkového pořadí.

Vingegaard, jezdící za tým Jumbo-Visma, uvedl, že si myslel, že to byla jeho nejlepší časovka v životě. Byl překvapený sám sebou a dodal, že to byl pro něj druhý triumf v časovce. Na druhém místě skončil slovinský jezdec Tadej Pogačar, který sice vyměnil kolo, ale i to mu nestačilo. Za Vingegaardem zaostal o minutu a 38 sekund. Třetí místo obsadil belgický jezdec Wout van Aert se ztrátou dvou minut a 51 sekund.

Pogačar, který je dvojnásobným vítězem Tour de France, uvedl, že tohle nečekal a že to prostě občas přijde. Dodal, že udělal maximum, ale nebyl to jeho nejlepší den. Přesto má velký náskok a Tour de France je stále rozhodnutá.

Vingegaard si tímto vítězstvím udělal výrazný krok k obhajobě celkového vítězství. Před středeční královskou etapou má náskok 1 minuta a 48 sekund před Pogačarem.

Ve středu je na programu 165,7 km dlouhá etapa, během které peloton překoná dvě stoupání první kategorie a jedno nejvyšší kategorie. Vingegaard tak bude muset své vedoucí místo bránit a Pogačar se pokusí snížit svou ztrátu a získat co nejvíce času.

Celkové pořadí po 16. etapě vypadá následovně:

1. Jonas Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) – čas 63:06:53

2. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) – ztráta 1:48

3. Adam Yates (Brit./SAE Team Emirates) – ztráta 8:52

4. Richard Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) – ztráta 8:57

5. Jai Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) – ztráta 11:15

6. Sepp Kuss (USA/Jumbo-Visma) – ztráta 12:56

Tour de France je stále otevřená a další etapy rozhodnou o konečném vítězi.