Miliardář Tykač projevil zájem o nákup fotbalové Slavie.

Miliardář Tykač projevil zájem o nákup fotbalové Slavie.

Klub Slavia Praha nedávno oznámil, že nemá žádné právo, možnost ani informace, které by mu umožnily komentovat jakékoli spekulace týkající se vlastnictví a rozhodování svého akcionáře. Toto prohlášení klubu přišlo poté, co se objevily zprávy o možném převzetí klubu českým miliardářem Radkiem Tykačem.

Slavia Praha je fotbalový klub se sídlem ve Vršovicích, který má čínské majitele od roku 2015. Společnost CEFC vlastnila klub až do roku 2018, kdy ji nahradila skupina CITIC. Od června 2021 má CITIC téměř stoprocentní podíl ve Slavii.

Podle informací serveru Euro by měl Radek Tykač získat 99,98 procent akcií klubu. Web inFotbal.cz uvádí, že cena za tyto akcie se pohybuje kolem dvou miliard korun. I po příchodu nového majitele z energetické a uhelné společnosti Sev.en Energy by měl ve vedení klubu zůstat současný předseda představenstva Jaroslav Tvrdík.

Radek Tykač je devětapadesátiletý český podnikatel a podle časopisu Forbes je čtvrtým nejbohatším Čechem s majetkem ve výši 183,3 miliardy korun.

Slavia Praha měla od roku 1991 několik majitelů. Mezi nimi byli americký podnikatel českého původu Boris Korbel, fotbalový oddíl Slavia, britská investiční společnost ENIC, tehdejší šéfové klubu Petr Doležal a Tomáš Rosen, Antonín Franc, investiční a finanční společnost Natland Group, bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček, Aleš Řebíček a společnost Vinet, čínská finanční a energetická společnost CEFC a čínská developerská společnost Sinobo.

Zatím není jasné, jaké dopady bude mít případné převzetí klubu Radkem Tykačem na jeho fungování a sportovní výsledky. Klub však zůstává jedním z nejúspěšnějších fotbalových týmů v České republice a má silnou fanouškovskou základnu.