Miliardář Tykač se stává novým majitelem fotbalové Slavie, Tvrdík zůstává šéfem

Miliardář Tykač se stává novým majitelem fotbalové Slavie, Tvrdík zůstává šéfem

Cena za prodej fotbalového klubu SK Slavia Praha není známa, ale podle odhadů médií se pohybuje kolem dvou miliard korun. Součástí této transakce je i stadion Fortuna Arena v Edenu. Novým majitelem 99,98 procent akcií klubu se stane podnikatel Pavel Tykač, který dosud vlastnil tyto akcie čínská firma CITIC. Před ní byly od roku 2015 majiteli jiné čínské společnosti CEFC.

Jaroslav Tvrdík, současný předseda představenstva klubu, bude i nadále vést Slavii. Tykač uvedl, že bude šéfovat dozorčí radě, ve které budou také jeho syn Michal a hlavní analytik Jan Bejbl.

Pavel Tykač je devětapadesátiletý podnikatel a investor a podle časopisu Forbes je čtvrtým nejbohatším Čechem s majetkem ve výši 183,3 miliardy korun. Tykač je dlouholetým fanouškem Slavie a řekl, že se jedná spíše o závazek než o investici. Je rád, že se může podílet na dalším rozvoji klubu a doufá, že jeho práci budou pokračovat i jeho děti.

Podle médií Tvrdík oslovil Tykače s návrhem na koupi Slavie před několika měsíci. Jedním z důvodů byl plán na vybudování mládežnické akademie, do které čínské společnosti nemohou investovat peníze v zahraničí do nemovitostí.

Tvrdík na webu klubu uvedl, že vstup Pavla Tykače do klubu bude pro další rozvoj Slavie velkým přínosem a že se těší na vzájemnou spolupráci.

Slavia Praha měla čínské majitele od roku 2015. Společnost CITIC byla majoritním vlastníkem klubu po dobu více než pěti let. Během této doby získala Slavia tři ligové tituly, třikrát vyhrála domácí pohár a třikrát se dostala do čtvrtfinále evropských pohárů.