Plzeň otočila skóre ve šlágru proti Slavii díky dvěma gólům Jirky v druhé půli

Plzeň otočila skóre ve šlágru proti Slavii díky dvěma gólům Jirky v druhé půli

V neděli se odehrál zápas mezi Slavií Praha a Viktorií Plzeň, který skončil vítězstvím Plzně 2:1. Pro Pražany to byla první porážka v této sezoně nejvyšší soutěže a ze druhého místa v tabulce ztrácejí dva body na obhájce titulu Spartu.

Do plzeňské branky se po měsíci od zranění hlavy v říjnovém utkání s Jabloncem vrátila brankářská jednička Staněk, který nastoupil s ochrannou helmou. Český reprezentant scházel v lize dvě kola, ve kterých Západočeši nebodovali. Naopak chyběl kapitán Hejda v jedenáctce Viktorie, na druhé straně začala jen na lavičce jedna z opor Holeš.

Západočeši od úvodu vyrukovali s aktivní hrou a nepouštěli Pražany k očekávanému náporu. Plzeň si také vytvořila první velkou šanci, Dweh ale po 10 minutách po Kalvachově centru hlavičkou o kousek minul.

Slávisté naopak z úvodní příležitosti skórovali. Na Wallemův centr si naběhl Van Buren a hlavičkou překonal Staněka. Hosté se po chvíli oklepali a za polovinou úvodního dějství mohli srovnat. Traoré po skluznutí od Chorého ale křižnou střelou minul zadní tyč a proti bývalému klubu, odkud v létě zamířil do Plzně, se neprosadil. Domácí udrželi vedení i ve 38. minutě, kdy Vlček srazil na roh Caduovu ránu.

Plzeň i po změně stran pokračovali v nejlepším výkonu v Edenu od předchozího vítězství na stadionu Slavie v dubnu 2014 a v 64. minutě srovnali. Dweh vysunul kolmicí Jirku a slovenský záložník poslal vedle vybíhajícího brankáře Mandouse míč do sítě. Hosté ještě více ožili a v 79. minutě šokovali Eden podruhé. Kolmici za obranu tentokrát poslal střídající Vydra a rozběhnutý Jirka z úniku suverénně obstřelil Mandouse. Slovenský křídelník zaznamenal v české lize dva góly v jednom utkání podruhé.

Plzeň překvapivě dali Slavii, která za předchozích 13 kol coby celek s nejlepší defenzivou v soutěži inkasovala jen sedmkrát, dvě branky, v uplynulých dvou kolech přitom vůbec neskórovali.

Slávisté byli viditelně rozhození, i tak mohli ještě srovnat. Na začátku nastavení vypálil střídající Masopust a jeho tvrdý pokus pod břevno vytáhl Staněk na roh. Závěrečný nápor Pražanů už Západočeši ustáli a naopak mohli ještě přidat pojistku. V sedmé minutě nastavení ale za již překonaným Mandousem zasáhl na čáře obr