„Rozdíl mezi tímto a krasobruslením je zjevný: před 75 lety Zátopek poprvé získal titul olympijského šampiona.“

„Rozdíl mezi tímto a krasobruslením je zjevný: před 75 lety Zátopek poprvé získal titul olympijského šampiona.“

Emil Zátopek: Legendární český atlet

Emil Zátopek je jednou z nejvýznamnějších postav atletické historie. Narodil se 19. září 1922 v Kopřivnici a svou sportovní kariéru zahájil náhodou, když ho vychovatel během studií na Baťově průmyslové škole přiměl k účasti na běhu Zlínem. Tento závod ho natolik zaujal, že se přihlásil do tamního atletického oddílu.

Zátopek začal běhat vážněji ve svých 18 letech a již v roce 1944 překonal český rekord v běhu na 2000, 3000 a 5000 metrů. Jeho výkony a úspěchy ho rychle katapultovaly mezi světovou atletickou špičku. Na olympijských hrách v Londýně v roce 1948 a v Helsinkách v roce 1952 získal celkem čtyři zlaté a jednu stříbrnou medaili. Jeho největším úspěchem byla trojkombinace tratí na 5000 metrů, 10 000 metrů a maratonu.

Na maratonské trati v Helsinkách dokázal Zátopek poprvé závodit a hned překonal olympijský rekord o šest minut. Jeho výkony na olympijských hrách ho učinily legendou atletické historie. Zátopek byl známý svou obrovskou vůlí, pevným charakterem a průkopnickými tréninkovými metodami. Jeho heslo „Když nemůžeš, tak přidej“ se stalo proslulým.

Po svém posledním vystoupení na olympijských hrách v Melbourne v roce 1956, kde doběhl šestý, ukončil Zátopek svou závodní kariéru. Krátce před hrami se musel podrobit operaci kýly. Po skončení sportovní kariéry se stal vojákem z povolání a byl dosazen do několika politických funkcí komunistickým režimem.

V roce 1968, během Pražského jara, patřil Zátopek mezi nejznámější propagátory myšlenek tohoto období. Za své postoje byl odvolán ze všech pozic a musel se živit i jako dělník. Později své protirežimní postoje odvolal a až do důchodu pracoval v dokumentačním středisku Československé televize.

Po pádu komunistického režimu byl Zátopek rehabilitován a stal se domácím atletem i olympionikem století. Byl také uveden mezi prvními osobnostmi do nově vzniklé Síně slávy Mezinárodní atletické federace. Emil Zátopek zemřel v listopadu 2000 ve věku 78 let.

Zátopekova manželka Dana byla také vynikající atletkou. Získala zlatou medaili na LOH 1952 a stříbro na LOH 1960. Spolu vytvořili jeden z nejslavnějších atletických párů a byli spojeni i stejným datem narození. Vzali se pár měsíců po návratu z LOH 1948 v Londýně. Jejich příběh byl z