Šéf MOV ujišťuje, že vyloučená Ukrajinka se zúčastní olympiády

Šéf MOV ujišťuje, že vyloučená Ukrajinka se zúčastní olympiády

Charlanová, která je patnáctinásobnou mistryní světa v šermu, byla ve čtvrtek diskvalifikována ze soutěže šavlistek na mistrovství světa v Miláně. Důvodem bylo to, že po vítězném duelu prvního kola odmítla podat ruku ruské soupeřce Anně Smirnovové.

Podle pravidel musí po oznámení výsledku šermíři podat ruce, což Charlanová odmítla kvůli ruské agresi na Ukrajině. Kvůli brzkému vyřazení na turnaji a malému počtu získaných bodů hrozilo Charlanové, že přijde o účast na olympijských hrách v Paříži. Nicméně předseda MOV Bach jí v dopise ujistil, že se za rok pod pěti kruhy představí.

Charlanová předtím obvinila předsedu mezinárodní šermířské federace Katsiadakise, že nedodržel slovo. Podle ní jí řecký funkcionář ujistil, že Smirnové podat ruku nemusí.

Ukrajinský šermířský svaz se proti diskvalifikaci Charlanové odvolal. Podporu jí vyjádřili i další ukrajinští sportovci, například fotbalisté Dynama Kyjev nebo tenistka Elina Svitolinová.

MOV v souvislosti s konfliktem mezi Ukrajinou a Ruskem vyzval sportovní federace, aby přistupovaly k záležitostem týkajícím se ukrajinských a ruských sportovců citlivě. Trvá na plné solidaritě s ukrajinskými sportovci a ukrajinským olympijským hnutím.

Mezinárodní šermířská federace FIE byla jednou z prvních federací, která začala znovu zařazovat Rusy a Bělorusy do soutěží jako neutrální sportovce na doporučení MOV.