Soudní dvůr EU: UEFA a FIFA porušily evropské právo, což oživilo Superligu.

Soudní dvůr EU: UEFA a FIFA porušily evropské právo, což oživilo Superligu.

Dnešní verdikt Soudního dvora EU, který rozhodoval o regulích FIFA a UEFA, ale ne o projektu Superligy, neznamená, že by byl tento kontroverzní projekt oficiálně schválen. I přesto se však šéf společnosti A22 Sports, která stojí za Superligou, vyjádřil, že fotbal je nyní svobodný a kluby mohou samy rozhodovat o své budoucnosti bez hrozby sankcí.

Projekt Superligy byl oznámen předloni 12 evropskými velkokluby, ale kvůli obrovské vlně odporu nevydržel ani 48 hodin. Devět klubů se od něj odvrátilo i pod hrozbou sankcí od UEFA a letos se k nim přidal i Juventus Turín. Pouze Real Madrid a FC Barcelona nadále oficiálně podporují myšlenku Superligy.

Generální advokát Soudního dvora EU Athanasios Rantos loni uvedl, že UEFA a FIFA mají právo blokovat vstup klubů do soutěží, které neschválily, a trestat hráče, kteří tak učiní. Jeho stanovisko má doporučující charakter pro velký senát Soudního dvora. V minulosti se soudci většinou ztotožnili s názorem generálního advokáta. V tomto případě Rantose nahradil polský soudce Maciej Szpunar.

Letos v únoru zástupci Superligy představili nový formát nezávislé soutěže, které by se mělo zúčastnit 60 až 80 klubů ze všech evropských států a hrát by se mělo v několika ligách. Nicméně anglické kluby jsou k tomuto novému projektu skeptické, jak uvádí agentura AP, která dnešní verdikt přirovnala k průlomovému Bosmanovu pravidlu o přestupech z roku 1995.