Sparta přehrála Jablonec a v prvním poločase vstřelila pět gólů

Sparta přehrála Jablonec a v prvním poločase vstřelila pět gólů

Sparta Praha si udržela stoprocentní bodovou úspěšnost v nejvyšší soutěži a ideálně se naladila na domácí odvetu 3. předkola Ligy mistrů s FC Kodaň. V tomto týdnu remizovala na domácím hřišti bez branek.

Dánský trenér Pražanů Priske oproti duelu v Kodani udělal hned osm změn v sestavě, pouze na lavičce zůstali například kapitán Krejčí nebo trio ofenzivních hráčů Birmančević, Haraslín, Kuchta.

Ligový debut v základní jedenáctce Sparty si odbyli stoper Gomez, záložník Ryneš a útočník Sejk, který v minulé sezoně hostoval v Jablonci.

Severočeši se kvůli rekonstrukci trávníku po třech kolech venku poprvé v sezoně představili doma. Sparta začala aktivně, po necelé minutě vypálil zpoza vápna Minčev, brankář Hanuš ale jeho pokus zneškodnil. V 5. minutě Pešek přistrčil do šestnáctky míč Lacimu, ale albánský záložník domácího brankáře nepřekonal.

Ve 12. minutě se už hosté dočkali vedení, když Kairinen od rohového kopu našel ve vápně Vitíka a mládežnický reprezentant zamířil přesně k tyči. Dvacetiletý stoper se v lize trefil poprvé od loňského dubna.

Ve 26. minutě se pak Vitík na zadní tyči prosadil hlavou a opět po Kairinenově centru. Sparťanský hráč premiérově v kariéře vstřelil dvě branky v jednom ligovém utkání a zdvojnásobil svůj střelecký účet v nejvyšší soutěži. Všechny čtyři trefy zaznamenal ve venkovních duelech.

Po půlhodině hry Wiesner přihrál Lacimu, ten obešel Hanuše, z úhlu však napálil jen břevno. V 35. minutě si Minčev naběhl za hostující obranu na Laciho přihrávku a překonal domácího brankáře.

Za další čtyři minuty Kairinen zakroucenou střelou zpoza šestnáctky nedal Hanušovi šanci. Finský středopolař se zapsal mezi střelce v české lize poprvé od února.

V nastavení úvodního dějství Laci naservíroval míč do vápna na hlavu Wiesnera a sparťanský bek i záložník se prosadil ve druhém kole po sobě. Pražané ve druhém ligovém duelu za sebou dali pět branek a se 13 góly mají nejlepší útok v lize.

Severočeši odehráli svůj nejhorší poločas v historii samostatné nejvyšší soutěže. Naopak Sparta v první půli v lize od rozdělení federace zvítězila o pět branek počtvrté (z toho třikrát poměrem 5:0), naposledy se jí to povedlo předloni v květnu proti Brnu, kdy už v úvodním dějství padly všechny góly