Vingegaard se přibližuje k obhajobě titulu, Pogačar v královské etapě Tour de France vypadl.

Vingegaard se přibližuje k obhajobě titulu, Pogačar v královské etapě Tour de France vypadl.

V 17. etapě Tour de France se jezdci museli vypořádat s náročným terénem, který zahrnoval celkem 5400 výškových metrů. Vítězem této etapy se stal Felix Gall, který triumfoval po sólovém úniku. Pro něj to bylo první vítězství na Tour de France v jeho kariéře. Gall se také stal čtvrtým Rakušanem v historii, který vyhrál etapu na této prestižní cyklistické soutěži.

Na druhém místě dojel Brit Simon Yates s odstupem 34 sekund. Třetí místo obsadil Španěl Pello Bilbao, který ztratil 1 minutu a 38 sekund. Zajímavé bylo také umístění Dán Jakob Fuglsang, který se v závěru etapy dokázal propracovat na čtvrté místo. Naopak favorit závodu Tadej Pogačar měl nevydařený den a dojel s odstupem 7 minut a 37 sekund za vítězem.

Pro Pogačara to byl další neúspěšný den, poté co v předchozí etapě prohrál časovku s Dánem Jonasem Vingegaardem. Již na začátku této etapy měl Pogačar pád po kontaktu s kolem soupeře, ale i přes zranění na noze a lokti pokračoval v závodě. Nicméně nedokázal udržet tempo a ztratil kontakt se skupinou.

Rozhodující moment při souboji o žlutý dres přišel v posledním stoupání na jednu z vrchařských premiér. Pogačar se asi osm kilometrů před vrcholem odpoutal a týmu oznámil, že už nemá síly na konec. Vingegaard naopak zaútočil a dokázal se dostat do čela závodu.

Celkové pořadí po 17. etapě vypadá následovně: první místo drží Vingegaard, druhý je Pogačar se ztrátou 7 minut a 35 sekund. Třetí místo patří Adamu Yatesovi se ztrátou 10 minut a 45 sekund. Na dalších příčkách se umístili Rodríguez, Simon Yates a Bilbao.