Volejbalista Groessl se stal mistrem světa a získal olympijskou medaili

Volejbalista Groessl se stal mistrem světa a získal olympijskou medaili

Zdeněk Groessl, známý také jako „Patař“, byl český volejbalista a trenér, který se narodil v Plzni. Jeho smrt byla dnes oznámena na webových stránkách klubu Olymp Praha, za který hrál a později působil jako trenér.

Groessl se stal světovým mistrem ve volejbale a reprezentoval Československo na dvou mistrovstvích Evropy, kde získal stříbrné medaile v letech 1967 a 1971. V dresu Rudé hvězdy Praha se stal dvakrát mistrem republiky v letech 1966 a 1972. Po skončení hráčské kariéry zůstal věrný Olympu jako trenér mužského týmu a asistent trenéra ženského týmu pod vedením Stanislava Mitáče.

V rozhovoru pro Český volejbalový svaz před dvěma lety u příležitosti stého výročí založení organizace Groessl uvedl: „Volejbal jako takový je můj celoživotní osud. Největší úspěch bylo vítězství na mistrovství světa v šedesátém roce tady v Praze. To bylo nepopsatelné. To jsme nečekali, že to vyhrajeme.“

V roce 2017 obdržel Groessl od Českého volejbalového svazu Cenu za celoživotní dílo. Jeho úmrtí je velkou ztrátou pro český volejbal a jeho příznivce.