Zahájen souboj o televizní práva na českou ligovou fotbalovou soutěž

Zahájen souboj o televizní práva na českou ligovou fotbalovou soutěž

Výběrové řízení na audiovizuální práva je důležitou součástí televizního vysílání sportovních soutěží. Toto řízení je rozděleno do tří soutěží, které se týkají různých aspektů vysílání.

První soutěž se týká práv na televizní vysílání první ligy. Zde mohou zájemci soutěžit o práva na vysílání zápasů této nejprestižnější fotbalové soutěže v České republice. Od roku 2014 drží tato práva společnost Pragosport, která je následně prodává dalším subjektům. V současnosti jsou zápasy první ligy vysílány na O2 TV. Pragosport za tato práva platí ročně přibližně 150 milionů korun. Aktuální smlouva s LFA (Ligová fotbalová asociace) vyprší koncem této sezony, tedy 30. června letošního roku. Očekává se, že cena za tato práva se po novém tendru výrazně zvýší.

LFA ve svém prohlášení uvedla, že jediným hodnotícím kritériem pro všechny soutěže je nabízená cena. Asociace dále dodala, že do ukončení výběrového řízení nebude komentovat jeho průběh ani poskytovat žádná další vyjádření.

Výběrové řízení na audiovizuální práva je důležitým krokem pro zajištění kvalitního televizního vysílání sportovních událostí. Cena za tato práva je klíčovým faktorem, který ovlivňuje, který subjekt získá práva na vysílání. Vysoká cena za práva na televizní vysílání první ligy je odrazem popularity a atraktivnosti této soutěže. Očekává se, že po novém tendru cena za tato práva ještě vzroste, což může mít vliv na budoucí vysílání zápasů první ligy.