Plzeň utrpěla porážku 0:1 od Teplic na začátku ligy.

Plzeň utrpěla porážku 0:1 od Teplic na začátku ligy.

Teplice porazily Plzeň v prvním kole české fotbalové ligy. Tým Teplic prodloužil svou neporazitelnost na pět zápasů. Plzeň, která ve čtvrtek vstoupí do kvalifikace Evropské konferenční ligy proti kosovskému Dritu, vyhrála pouze jeden z posledních osmi zápasů v nejvyšší soutěži.

Oba týmy předvedly v letní přípravě dobré výkony a do dnešního zápasu vstoupily sebevědomě. Viktoria mohla jít do vedení již ve třetí minutě, ale střely Jemelky a Durosinmiho po rohových kopech minuly branku. Na druhé straně zahrozil Radosta po rohu a Staňko musel zasahovat po střele Chaloupka.

Rozhodující moment zápasu přišel ve 26. minutě, kdy Fila pronikl přes dva obránce a byl sražen Hejdou v pokutovém území. Rozhodčí nařídil penaltu, kterou proměnil Trubač. Plzeňský kapitán Hejda se navíc zranil a musel být vystřídán liberijským reprezentantem Dwehem.

Plzeň se i po změně stran těžce dostávala před branku Teplic. Tříbrankový náskok domácích udržel i fakt, že Durosinmi pět minut před koncem minul branku z hranice vápna. Favorit si již další šance nevypracoval, ačkoli měl převahu ve střelách rohových (14:2). Plzeň tak nezvládla úvodní soutěžní zápas po příchodu rakousko-švýcarských majitelů.

V dalším zápase prvního kola první ligy porazili fotbalisté Bohemians Praha 1905 Pardubice 1:0. Jedinou branku utkání vstřelil Hůlka již v páté minutě. Pardubice hrály od 68. minuty bez vyloučeného Matouška. Bohemians se tak ideálně naladili na čtvrtfinále úvodního zápasu 2. předkola Evropské konferenční ligy proti norskému lídrovi Bodø/Glimt.

V posledním zápase prvního kola se Karviná po roční přestávce vrátila do první ligy deklasovala Zlín 4:1. Hlavní postavou utkání byl nový kapitán Karviné Budínský, který v prvním poločase vstřelil gól a připravil další dva pro Mikuše a Svozila. Zlín sice snížil po změně stran díky brance Tkáče, ale Bartl vrátil Karviné tříbrankový náskok po pěti minutách.

V prvním kole české fotbalové ligy také zvítězily Teplice, Bohemians Praha 1905 a Karviná.