Pittsburgh slavnostně vyřadil dres Jágra, hvězdu dojal

Pittsburgh slavnostně vyřadil dres Jágra, hvězdu dojal

Jaromír Jágr, český hokejový mistr, nedávno zaznamenal další úspěch ve své bohaté kariéře. Druhý nejproduktivnější hráč historie NHL se stal čtvrtým hráčem, jehož číslo bylo vyřazeno z užívání v klubu zámořské soutěže.

Jágr strávil v Pittsburghu jedenáct sezon a stal se jedním z nejvýraznějších hráčů klubu. Společně s Mariem Lemieuxem vytvořili nejúdernější dvojici NHL a pomohli klubu k jeho prvním dvěma Stanley Cupům v letech 1991 a 1992. Jágr během svého působení v Penguins nasbíral 1079 bodů a mezi lety 1990 a 2001 byl nejproduktivnějším hráčem ligy.

Po třech sezonách v ruském Omsku se Jágr vrátil do NHL a následně hrál za různé týmy, včetně Philadelphie, Washingtonu, New York Rangers, Dallas, Boston, New Jersey, Floridy a Calgary. I přes své působení v různých klubech však vždy bral Pittsburgh jako svůj druhý domov.

Jágr ukončil svoji kariéru s výjimečnými statistikami – 766 gólů, 1155 asistencí a celkem 1921 bodů. S těmito čísly se řadí na druhé místo v historii NHL za legendárním Waynem Gretzkym.

Jeho úspěchy a přínos k hokeji si váží i současná hvězda Penguins, Sidney Crosby. „V jeho podání hokej stále vypadá snadno. Ruce má pořád vynikající,“ uvedl Crosby.

Celkově lze říci, že Jaromír Jágr je jedním z nejvýznamnějších českých hokejistů v historii a jeho památka bude žít díky jeho úspěchům a přínosu k tomuto krásnému sportu.