Rusko je povinno vrátit zlatou medaili z olympiády kvůli dopingovému přestupku Valijevové, která byla potrestána čtyřletým trestem.

Rusko je povinno vrátit zlatou medaili z olympiády kvůli dopingovému přestupku Valijevové, která byla potrestána čtyřletým trestem.

Ruská krasobruslařka Kamila Valijevová byla nedávno diskvalifikována za dopingový přečin a přišla tak o olympijské zlato z soutěže družstev. Rozhodnutí v tomto případě učinila sportovní arbitrážní soud CAS v Lausanne. Valijevová testovala pozitivně na látku trimetazidin během ruského šampionátu v prosinci 2021, ale nález byl odhalen až během olympiády v Pekingu, kde pomohla Rusům k vítězství ve družstvech.

V důsledku toho se neuskutečnila medailová ceremonie a zlatou medaili by měli získat Američané, následovaní Japonskem a Kanadou. Rozdělení medailí musí ještě schválit Mezinárodní olympijský výbor (MOV), který se sejde na svém zasedání v březnu.

Valijevová mohla před dvěma lety startovat i v individuální soutěži na olympijských hrách, ale nedokázala potvrdit roli favoritky a skončila čtvrtá. Po zveřejnění dopingového nálezu tvrdila, že zakázanou látku dostala do těla náhodou z dědečkových léků. Ruský tribunál však začátkem loňského roku rozhodl, že závodnice nenese žádnou vinu.

Proti tomuto rozhodnutí se odvolaly světová i ruská antidopingová agentura (RUSADA). Světová antidopingová agentura (WADA) navrhovala udělit Valijevové čtyřletý zákaz startů, zatímco RUSADA žádala pouze napomenutí a ponechání zlaté medaile z olympijské soutěže družstev. Mezinárodní bruslařská unie (ISU) žádala o diskvalifikaci Valijevové ze všech soutěží od data pozitivního nálezu.

Arbitrážní soud CAS projednával tento případ v listopadu a nakonec se přiklonil na stranu WADA a ISU. Podle oficiálního prohlášení CAS po pečlivém zvážení všech předložených důkazů dospěl k závěru, že Valijevová nedokázala prokázat, že nedopovala úmyslně. Soud také uvedl, že není důvod posuzovat její případ shovívavěji než u dospělých sportovců.

Valijevová dostala trest do prosince 2025, tedy zhruba sedm týdnů před zimními olympijskými hrami v Miláně a Cortině d’Ampezzo. Do března 2022 mohla závodit pouze na domácí scéně, stejně jako ostatní ruské reprezentanty. ISU stále trvá na vyloučení ruských sportovců ze svých soutěží kvůli agresi Ruska na Ukrajině.

Právníci Valijevové uvedli, že se po analýze verdiktu CAS rozhodnou, zda se odvolají k švýcarskému nejvyššímu soudu. Odvolání by však muselo být založeno na procedurálních záležitostech, nikoliv na věcné podstatě pří