Španěl Bilbao triumfoval v etapě Tour po dni volna, závodil na počest zesnulého parťáka

Španěl Bilbao triumfoval v etapě Tour po dni volna, závodil na počest zesnulého parťáka

Bilbao se stal vítězem desáté etapy na Tour de France po pěti letech. Španělský jezdec z týmu Bahrajn-Victorious porazil Němce Georga Zimmermanna a Australana Bena O’Connora. Bilbao si tak připsal své první vítězství na Tour de France při čtvrté účasti. Předtím získal dvě etapová prvenství na Giro d’Italia. V celkovém pořadí se posunul na páté místo.

Bilbao v závěrečných třech kilometrech vedl a věděl, že je nejrychlejší ve skupině, takže měl situaci pod kontrolou. Nechal Zimmermanna zaútočit a poté se rozběhl do sprintu a nemyslel na nic jiného. Dal do toho všechno a uvědomil si, proč závodí – kvůli Ginovi. Prvenství věnoval svému bývalému stájovému kolegovi Ginu Mäderovi, který nedávno tragicky zemřel při závodě Kolem Švýcarska.

Skupina favoritů na celkové vítězství s Vingegaardem a Pogačarem dojela do cíle téměř tři minuty za vítězem. Na zvlněné trati jezdci absolvovali čtyři stoupání třetí kategorie a jednu vrchařskou prémii druhé kategorie.

Středeční etapa z Clermont-Ferrandu do Moulins má téměř 180 kilometrů a měla by být příležitostí pro sprintéry. Po třech stoupáních čtvrté kategorie v první polovině trati následuje rovinatější dojezd.

V celkovém pořadí Tour de France vede Vingegaard před Pogačarem s náskokem 17 sekund. Třetí je Hindley se ztrátou 2 minuty a 40 sekund. Rodríguez je čtvrtý se ztrátou 4 minut a 22 sekund, zatímco Bilbao se posunul na páté místo se ztrátou 4 minut a 34 sekund. Šestý je Adam Yates se ztrátou 4 minut a 39 sekund.