Zadina získává obdiv za svou obrovskou odvahu a obětování milionů pro obnovení kariéry. Velká šance na úspěch.

Zadina získává obdiv za svou obrovskou odvahu a obětování milionů pro obnovení kariéry. Velká šance na úspěch.

David Pastrňák je jedním z nejlepších českých hokejistů v NHL, ale bohužel dalším českým superstárem se nestal. Očekávalo se, že Filip Zadina, kterého draftovali Detroit Red Wings jako šestého hráče před pěti lety, bude další hvězdou českého hokeje. Bohužel se mu v Detroitu nikdy nepodařilo rozkvést.

V minulé sezóně odehrál Zadina kvůli zlomené noze pouze 30 zápasů, ve kterých zaznamenal sedm bodů (3+4). Nepředstavuje to žádný posun, spíše naopak. Proto se Zadina pár týdnů před červnovým draftem rozhodl požádat o výměnu. Chtěl změnu prostředí a novou šanci. Generální manažer Detroit Red Wings Steve Yzerman se snažil vyhovět jeho přání, ale žádný klub nevyjádřil zájem, ani když byl Zadina volným hráčem bez omezení.

Důvodem byla Zadinova smlouva s ročním platem 1,825 milionu dolarů na další dvě sezóny. V době napjatých platových stropů je to pro hráče, který nedokáže naplnit svůj potenciál, příliš vysoká částka. Zadina se tedy s Detroitem dohodl na rozvázání kontraktu. Dobrovolně tak přišel o částku 4,56 milionu dolarů hrubého (v příští sezóně by si měl vydělat 1,83 milionu, ve druhé sezóně 2,73 milionu).

Stal se tak volným hráčem bez omezení a mohl si vybrat jakýkoli tým v NHL v případě vzájemného zájmu. Nabídky ze zámořských médií ho táhly i do Bostonu, kde sídlí největší česká kolonie v soutěži, ale Zadina si vybral San Jose Sharks, tým ve stavebním procesu, se kterým podepsal skromnou roční smlouvu na 1,1 milionu dolarů.

„Respektuji ho za to, že se rozhodl takhle,“ okomentoval Zadinův odchod Yzerman. „Není to hlupák, ví, čeho se vzdal. Kariéra je pro něj důležitější než peníze a přeji mu jen to nejlepší. Mám s ním jen dobré zkušenosti, je to příjemný mladý chlapec. Pracoval tvrdě, jen mu to u nás prostě nevyšlo.“

V nadcházející sezóně si Zadina vydělá o 730 tisíc dolarů méně, než mohl. Pokud dostane kvalifikační nabídku, stane se chráněným volným hráčem Sharks, což znamená, že bude moci jednat pouze s nimi. Buď podepíše podobnou nebo ještě lepší smlouvu než měl v Detroitu, nebo ho tento riskantní manévr vyjde draho.

„Vsadit na sebe tímto způsobem vyžaduje obrovskou odvahu,“ ocenil českého křídelníka známý novinář Frank Seravalli.

Zadina si po ukončení angažmá v Detroitu vybíral z několika nabídek a pro Sharks se rozhodl