Nové sportovní odvětví vzniklo bez parkuru, potvrzuje kouč českých moderních pětibojařů.

Nové sportovní odvětví vzniklo bez parkuru, potvrzuje kouč českých moderních pětibojařů.

Vyřazení parkuru z moderního pětiboje se stalo velkým tématem po nedávném skandálu se zacházením s koňmi na olympiádě v Tokiu. Tato událost však nebyla jediným důvodem pro změnu.

Po olympijských hrách v Tokiu vyvíjelo mnoho zemí tlak na Mezinárodní pětibojařskou unii (UIPM), aby umožnila trénink jízdy na koni. Tyto země požadovaly změny v dosavadním formátu moderního pětiboje, aby se tento sport stal atraktivnějším, ekonomicky zajímavějším a dostupnějším po celém světě.

UIPM se s touto situací nedokázala vyrovnat a vytvořila komisi, která měla vybrat novou disciplínu z 61 návrhů od jednotlivých federací. Mnoho z těchto návrhů bylo nepraktických a nakonec byla vybrána překážková dráha dlouhá 80 metrů. Závodníci na této dráze musí překonat osm až deset různých překážek, což vyžaduje náročnost především na horní polovinu těla.

Oficiální místa hodnotí tuto změnu pozitivně, protože moderní pětiboj začne být sledován ve větším počtu zemí. Avšak federace, ve kterých má tento tradiční sport kořeny, mají odlišný názor. Většina z nich si myslí, že tímto způsobem nedojde k větší popularizaci sportu, protože určité problémy spočívají v jiných oblastech než v jízdě na koni.

Hrozilo, že moderní pětiboj nebude v roce 2028 zařazen do programu olympijských her v Los Angeles. Na kongresu UIPM jsme se snažili bojovat za to, aby jízda na koni zůstala součástí našeho sportu. Výsledek jednání měl dvě podoby – buď jízda na koni zůstane, ale nebude zařazena do olympijského programu, nebo se parkur zruší.

Organizační výbor her měl velký vliv na tuto změnu. Pro Američany je moderní pětiboj problematickou disciplínou již více než deset let kvůli jejich etickým obavám ohledně zacházení se zvířaty. Hlavním důvodem pro změnu byly však peníze a ekonomická atraktivita nové disciplíny.

Zavedení překážkové dráhy místo tradičního parkuru vyvolává otázky ohledně velikosti a citlivosti tohoto zásahu. Z oficiálních zdrojů se o tomto tématu nemluví, ale čeští představitelé moderního pětiboje nejsou jediní, kteří mají opačný názor. Navíc se plánuje i změna obsahu sportovní disciplíny, takže je otázka, jak bude moderní pětiboj vypadat za čtyři roky.

Mládežnické soutěže již letos probíhají v novém formátu a zatím jsou ohlasy na tuto změnu negativní. Některé akce již loni probíhaly bez jízdy na kon